logo

Info från kansliet

Äntligen öppnar banan!

Nu i påsk är det i stort sett fullbokat så vi märker att alla är väldigt sugna på att spela. Även under tiden vi haft vintergreener har vi märkt en enorm ökning av spel. Det märks verkligen att på golfbanan vill man vara i dessa tider.

För att unvika trängsel i klubbhuset ber vi er att ankomstregistrera i i appen mgbokning eller onTag och använda er av digitala scorekort om ni har möjlighet. Vi har inte krav på att ni ska ankomstregistrera er utan vi gör det i efterhand när vi ser er ute på banan. 

Terminalen finns ju också att använda, den har ni ju blivit fantastiskt duktiga på att använda. Scorekort finns även i starterhuset i luckan och vi i receptionen och hjälper er också naturligtvis.


MEN- se till att avboka er starttid i god tid, man kan avboka senast 2 timmar innan men gör det så snart ni vet att ni inte ska spela så tiden kan gå till annan. Detta är jätteviktigt då många vill spela och då får vi alla hjälpas åt för att det ska funka. Märker vi att det funkar dåligt skickar vi ett mail till vederbörande och sen utgår avgift om det skulle fortsätta. 


Som det ser ut nu så blir golfspelet som 2020, alltså fullt på banan! Vi har rätt att flytta er för att fylla en 4-boll så att fler kan spela. Kan vi göra tvärtom? Fyll upp 2-bollar så ni blir 4 så underlättar det för oss!


Ca 250st golfare har vi på en dag om det är fullt mellan 9-18, då kan inte en golfrunda ta 3 timmar.... men säkert 4. Då vi har många nya medlemmar som är helt nya i golfens värld och även gäster som aldrig spelat banan så ber vi er att visa hänsyn och njut av vår bana under tiden när du spelar. 


Till sist- Kom inte till golfbanan om du känner dig sjuk! Vi håller i och håller ut! Håll avstånd och spela bra golf!
Handsprit finns i klubbhuset, restaurangen och starterhuset.

Välkomna till säsongen 2021!

Annika, Nina och Ann-Sofi

Banrapport mars 2021

Naturen är inte bara lite svår att tyda den är också extremt ombytlig. Förra året i slutet av mars hade vi dressat greenerna och gödslat dem två gånger. I år har vi precis dressat första gången och ännu inte lagt på någon gödsel. Vi har däremot varit ute och sprutat Medallion mot snömögel och sedan järnsulfat. Järnsulfat lägger vi ut för att det dels har visat sig effektivt mot svampar, men också för att greenerna ska bli mörkare. Det beror på att klorofyll som är viktigt för gräset och alla andra plantor stimuleras av järn. Det gör att gräset blir grönare och därigenom drar åt sig mer solljus på grund av den mörkare färgen hos friskt gräs. En annan positiv egenskap hos järnsulfat, som vi brukar använda, är att mossa inte klarar av järnet. Faktum är att klorofyll är lika viktigt för gräs som hemoglobin för oss människor och om vi tittar ännu närmare på det så är klorofyll och blod extremt lika varandra. En magnesiumjon binder fyra kvävejonerna för att skapa den vackra gröna färgen hos klorofyll. I hemoglobinet är det en järnjon som binder de fyra kvävejonerna och ger blodet dess röda färg. När det är dåligt med klorofyll i plantorna blir de ljusgröna och mår inte så bra. När vi människor får låga Hb-värden blir vi bleka och mår inte så bra. I båda fallen är järntillskott den vanligaste lösningen.

Slut på nörderiet. Vad har vi gjort sedan jag skrev senast?

De flesta av våra fairways är dressade för första gången på länge. Vi tror att det skall ge jämnare och torrare ytor vilket är en förutsättning för en lång spelsäsong. Och det vill vi ju alla ha.

Orsaken till att vi har haft stängda greener under januari, februari och mars är att när vintern kommer med frost och snö så dör mycket av vårt gräs på framför allt greenerna. Det är inte så konstigt då våra greener har cirka 60% vitgröe som på latin heter Poa Annua som är ett ettårigt gräs. Det är ett gräs som vi egentligen inte vill ha men det har funnits sedan dinosaurierna och det är extremt aggressivt i sitt sätt att växa. Det är det enda gräset som sätter frö vid klipphöjder på 3 mm. Det är därför det är så bra på att sprida sig. Om du ser en gräsplanta i din grusgång eller på ett ställe där du inte trodde att något skulle växa så är det garanterat vitgröe.

Alla maskiner är nu tipptopp och det ska vi tacka Ragnar för. Han är vår nya mekaniker och har jobbat som det i ett drygt år nu. Vi väntar på våra nya maskiner som skall klippa fairway och ruff.

Samtliga greener är hålpipluftade med 7 mm pipor. Efter det skar vi dem med vertikalskäraren och sedan drog vi dressnätet. Jag berättade ju i höstas att vi skulle försöka oss på ett nytt sätt att lufta våra greener och detta är vår nya strategi. Små pipor och lufta oftare för att inte påverka spelet lika mycket. Vi kommer att göra detta en gång i månaden framöver för vi måste verkligen jobba med greenytorna som innehåller mycket thatch i de första fem centimetrarna.

Nu skall vi öppna för säsongen och vi har gjort en del arbeten med hål 7 de senaste dagarna. Vi har rensat i diket och har eldat upp mycket av de grenar som legat närmast greenen precis vid berget. Vi har eldat i det området och det kan vara så att att glöden fortfarande pyr i eldhärden. Vi har eldat upp extremt mycket löv och det gör att det pyr i alla löv. Dessutom har det ju kommit ett regn på cirka 15 mm sedan förra veckan som gör att det har varit väldigt blött. Högar av ved är det som bekant fri dropp för och det gäller även våra högar av löv och små grenar.

På hål nummer 17 jobbar vi med greenen och denna kommer att markeras med blågröna pinnar. Det betyder att man måste droppa därifrån och det kommer att finnas en droppruta där man droppar om man inte kan hitta ett lättare och bättre sätt att ta sig därifrån. Vi kommer att utföra en del arbeten på greenen nästa vecka så det är bra om ni är uppmärksamma på det.


Nu under försäsong är det extremt viktigt att ni hjälper oss att hålla banan i bra skick.

Lägg tillbaka uppslagna torvor, kratta bunkrarna och laga era nedslagsmärken! Vi hoppas på fortsatt gott samarbete med er som spelar framöver. Tillsammans kan vi presentera banan i så gott skick som möjligt.

Om ni har frågor om skötsel av banan så får ni gärna kontakta mig så ska jag försöka förklara varför vi måste göra olika åtgärder vid olika tidpunkter.  Antingen lämnar ni era frågor till kansliet eller så mailar ni mig på greenkeeper@orustgk.se så ska jag försöka svara så fort jag kan.

Vi ser fram mot en lika fantastisk säsong som den förra.

Thomas Preifelt med personal

Tycker du också att juniorverksamheten är hjärtat och framtiden i en golfklubb?

Se hit eldsjälar med intresse för barn och ungdomar, det finns vakanser i Juniorkommittén och ditt engagemang i vår förening är värdefullt. Kanske har du ett barn, eller barnbarn, vars spirande golfintresse du vill engagera dig mer i? Kanske är du själv en spelande junior som vill bli en framtida ledare? Det finns plats för alla som vill vara med.

Anmäl ditt intresse till info@orustgk.se

Från Herrkommittén

Nu så alla golfherrar börjar det närma sig och om vi bara kan bli av med både Virus och Bogeys och få en spruta Vaccin och en massa birdies så blir det en bra säsong!

Som det verkar så kan Torsdags i Maj vara i fara men det får vi se när det närmar sig.

Vi har lite förändringar i HK´s styrelse men vilka som ingår kan ni se på hemsidan. Vi vill också tacka de som inte är kvar där för det jobb dom gjort i HK, Tack!

Det kommer ett mail inför starten med info om våra tävlingar mm.

Ni får alla passa på och träna så länge och vara i fin form när vi drar igång.

 //Herrkommitén

Från DK

Tyvärr kan vi ännu inte starta några tävlingar pga av pandemin. Håll er uppdaterade på vår Facebooksida Orustgkdamer, eller hemsidan om vad som händer framöver. Vi vill och hoppas kunna följa vår tävlingsplan så mycket som möjligt.  

Glad Påsk önskar damkommittén 

Tillfälliga lokala regler och förbud mot tävlingsspel

Banan är öppen och lockar många till spel. Eftersom det pågår förnyelse och förbättringar av banan behöver du läsa igenom de nya Tillfälliga reglerna för golfspel.

Tillfälliga lokala regler.

1. Nyplanterade träd står i spelförbudszon och zonerna  är markerade med blå pinnar med grön topp. Lättnad utan plikt SKALL tas på spelfältet på närmaste punkt utanför spelförbudzonen där träden inte är i spellinjen och det inte är närmare hål.

2. Green på hål nr 17 är under ombyggnad och är spelförbudszon markerad med blå pinnar med grön topp. Under ombyggnationen används övningsgreenen till hö om 17:e green. För boll som hamnat i spelförbudszonen kan lättnad tas i droppruta.

3. På hål nr 4 är diket på hö sida bara definierat på en sida som ett rött pliktområde och är oändligt.

4. Lägesförbättring med en klubblängd gäller på den finklippta delen av spelfältet.


Alla längtar vi efter att få börja tävlingsverksamheten. Tävlingskommittén har utarbetat ett tävlingsprogram för 2021. Förutsättningarna för golfspel och tävlingar har ändrats jämfört med 2020 eftersom vi har en ny pandemilag som regeringen har en aktiv roll i att tillämpa utifrån smittläget. Det är inte uteslutet att ytterligare restriktioner kommer.

SGF följer Folkhälsomyndighetens råd. Tävlingsavrådan gäller fram till 25 april och beslutet kan förlängas eller omvärderas. För dig som medlem innebär det att inga typer av klubbtävlingar eller seriespel genomförs, VSOP (valfri starttid och partner) inte tillåts, spelaktiviteter får inte avslutas med resultatlista och prisutdelning kopplat till prestation och GIT tävling får inte användas. Mindre grupper kan organisera och boka spel där eget personligt ansvar gäller för gruppens medlemmar. Tänk på att resor ska undvikas. Större grupper får svårt att uppfylla alla regler och föreskrifter, bland annat att undvika större samlingar. Kontakta kansliet om du är osäker.

Tävlingskommittén önskar alla medlemmar Glad Påsk och lycka till med sällskapsspelet.