logo

Hål 2 vann "Bohusläns vackraste golfhål"

När Bohusläningen för en tid sedan utlyste tävlingen Bohusläns vackraste golfhål 2021 kom det in en uppsjö av nomineringar.
Men ett hål visade sig vara lite mer populärt än andra.

Orust golfklubbs hål 2 är Bohusläns vackraste golfhål 2021!


Vi söker fler golfvärdar som står som starters och åker runt på banan för att se till att spelet flyter på bra. Tiden är 9-15 ca.
Som tack för hjälpen bjuder vi på lunch och du får även deltaga i Funktionärsgolfen som har finfina priser.

Kontakta oss så hittar vi en dag som passar!

Annika, Nina och Ann-Sofi

BK informerar

Lägesrapport Tee 7
Den provisoriska teen är nu klar och provspel är möjligt alla dagar efter 20.00 under förutsättning att du inte fördröjer spelet för bakomvarande boll. Vid det här laget hoppas vi att du som har haft möjlighet att ta dig upp har gjort det för att med egna ögon se vad uppflyttade teer skulle innebära för hålet och området. Arbetet går nu vidare enligt tidigare redovisad projektplan. I september bygger vi provisorisk väg med interna och ideella krafter och sedan flyttar vi upp spelet under en försöksperiod i syfte att skaffa slutgiltigt beslutsunderlag inför höstmötet i november. Vi kan nämna att vår banarkitekt Lars Andreasson blev mycket förtjust när han på plats, tillsammans med Lars Conradsson och Thomas Preifelt, fick möjlighet att studera projektet med egna ögon: “Ett stort lyft för hålet och hela banan” var hans samlade omdöme. BK håller med.

Årets ruffar
Ända sedan banan byggdes har ambitionen varit att ruffen skall vara hög och gles. Olika metoder har prövats men resultatet har hittills inte varit imponerande och i år är ruffen dessutom extra tät! Medlemmar har olika åsikter om ruffen. Förra året framfördes kritik när ruffen togs ner under högsäsongen. I år framförs synpunkter på att ruffen är för tät men bara för någon månad sedan kom frågor om varför ruffområdena är så små i år. Orust GK är ingen parkbana och ruffen behövs för att banans rätta karaktär skall komma fram. Banan är dessutom slopad utifrån att det finns högruff. Som ni förstår är det en balansgång att få till ruffen på bästa sätt. I år har Thomas förfinat konturklippningen vilket, förutom att det ger vackra linjer, innebär att det är enklare att ta märke när bollen försvinner. Sammantaget har vi i år mindre men tätare ruffområden jämfört med tidigare år. Ruffarna är ett återkommande samtalsämne och lär fortsätta att vara det.

Bankommittén gm

Björn Gimbringer

Banrapport juni 2021

Vi har just nu en väldigt bra tillväxt på hela banan. Framför allt i ruffen som vi behöver klippa två gånger i veckan. Vi hoppas att det avtar nu efter midsommar för det tar väldigt mycket resurser. Övriga ytor har börjat läka ihop riktigt bra och vi tycker att det börjar se riktigt bra ut.

Vi har ett program med vertikalskärning och sanddressning varannan vecka för att göra greenerna jämnare och snabbare. Alla greener är hjälpsådda med krypven i maj. Och vi har provat ett nytt vätmedel som har gjort att greenerna verkar ha blivit mindre torkkänsliga.

Fairways är vi väldigt nöjda med. Satsningen på dressning och hjälpsådd har slagit väl ut även om hål 9 och 14 fortfarande behöver en omgång frön till. Det finns en del ogräs på fairways fortfarande men vi hoppas att en vertikalskärning om ett par veckor skall ta bort mycket av det.

Högruffarna är tuffa just nu och vi funderar på att klippa ner högruffen på en del ställen. Vi har en diskussion inom bankommitten om detta. Anledningen till att vi har högruff är följande. Vi har en väldigt tight bana där flera hål går parallellt med varandra. Högruffen är då ett sätt att skilja av hålen från varandra så att man inte ska spela på fel fairway. Till exempel på hål 1 så är den vänstra ruffen till för att göra det svårt för den som vill gena över 18:e fairway. Det är ju den kortaste vägen på det hålet men det är inte så det är tänkt att spelas. Så det blir svårare att spela den vägen. På den högra sidan har vi släppt upp högruffen för att bollarna inte ska rulla ut på vägen. Så antingen är det för säkerheten eller för att man skall spela banan som det är tänkt att den ska spelas.

Vi har haft problem med pumpen som pumpar vattnet till vår bevattningsdamm, men nu är pumpen i Strömsholm renoverad så nu ska vi klara vattenförsörjningen resten av året.

På tee 13 har det inte tagit sig så bra i ytterkanterna av tee. Vi vet inte varför faktiskt då vi har hjälpsått där flera gånger men det vill sig inte riktigt. Tyvärr ligger båda tee på hål 13 på en och samma ventil så då måste vi vattna hela ytan och det är ju svårt då det spelas

På hål nummer 17 har vi hunnit klippa både green och området runt omkring några gånger så vi hoppas att det ska växa ihop, så att vi ska kunna släppa på spel i juli.

Det är fortfarande extremt viktigt att ni hjälper oss att hålla banan i bra skick. Lägg tillbaka uppslagna torvor, kratta bunkrarna. även fotspår och laga era nedslagsmärken! Gå inte mellan green och bunker!

Vi ser fram mot en lika fantastisk säsong som den förra. Fortsätt att hjälpa oss att göra banan fantastisk!

Om ni har frågor om skötsel av banan så får ni gärna kontakta mig så ska jag försöka förklara varför vi måste göra olika åtgärder vid olika tidpunkter. Antingen lämnar ni era frågor till kansliet eller så mailar ni mig på greenkeeper@orustgk.se så ska jag försöka svara så fort jag kan.

Vi hoppas på fortsatt gott samarbete med er som spelar framöver.

Thomas Preifelt med personal

 

Tävlingsverksamheten är nu i full gång. Det är klubbtävlingar, seriespel och OS, damer och herrar under veckorna. Tävlingskommittén hade en niohålstävling för våra nya medlemmar med hcp över 36. Varje boll fick en handledare med sig som kunde svara på frågor. Efter tävlingen blev det fika och information om klubben. Tävlingen gav mersmak bland deltagarna. Vinnare blev Vilhelm Olsson. Tack till Barbro Josefsson och Ann-Christine Conradsson som stöttade våra nybörjare. 

Nästa tävling var Golfhuvudstaden Halmstad Tour - by Ping, en sponsrad tävling där 52 lag deltog. Vädret var fantastiskt till sista hålet då himlen började öppna sig. Prisutdelningen var utomhus i ösregn. Vinnare blev Orustlaget Johan Kilberg och Tomas Jonasson. Grattis till er! som nu går vidare till finalhelgen i Halmstad. 

Vår tredje klubbtävling som genomförts var Två generationer som flyttats från högsommaren till midsommarhelgen. 66 deltagare/33 lag deltog fördelat i två klasser. Grattis säger vi till Joel Sköld och Stig Holmberg som vanna A-klassen och Roger och Johannes Hultgren som vann B-klassen.

Nästa tävling är Stendahls Open - powered by Volvo World Golf Challange. Tävlingen är öppen för anmälan i MinGolf där du hittar mer och detaljerad information. Även denna tävling är en deltävling med regionfinal på Lysegårdens GK och final på Valda GCC.

Seriespelets första omgång är avklarad. Damer 60 leder i sin klass i div 1, Herrar 22 och Herrar 60 i sina klasser i div 2. Mycket kan hända och vi håller tummarna för våra lag.