logo

Från kansliet

Golf, golf bara golf!

Det har varit en fantastikt bra säsong för klubben, mycket spel av både medlemmar och gäster.
Väldigt roligt att vi även får nya medlmmar till klubben, hoppas ni alla känner er välkomna!

Troligtvis kommer hösten bli som i våras med fortsatt mycket spel på banan, vi håller tidsbokningen öppen från 7-19 alla dagar. 


Bra att veta... I våras beställde jag hem 12000st scorekort, det brukar räcka för ett år och några månader på året efter. Förra veckan fick vi en leverans av 14000st då det tog slut....!

Varje kort kostar 2kr så om möjligt ber vi er att inte ta ut fler kort än ni behöver. Använd gärna de digitala scorekort som ni kan ladda ner, exv Caddee, OnTag, GolfGameBook mm


Vi går mot hösten och Benjamin har gjort sin sista dag hos oss. Han har varit en klippa i receptionen och i år har han även jobbat med våra juniorer, Jättebra jobbat!

Vi önskar dig lycka till i framtiden så ses vi på banan!

/Annika o Nina

Banrapport Augusti.

En på många sätt fantastisk säsong hittills, är ju långt ifrån slut. Det enorma speltrycket på banan påverkar oss i banpersonalen väldigt mycket. Mer slitage, mer väntetider och svårare att komma ut och göra det som måste göras för att banan ska bli så bra som möjligt. Även om vi klipper mycket så är det många andra saker som också måste göras för att det ska bli bra.

Därför har vi lagt om arbetstider för personalen och jag har personligen också försökt att komma ut sent på kvällen för att lufta och vertikalskära då det är moment som tar lång tid och vi vill försöka hinna klart innan spelet startar.

Nu går vi in i ett nytt skede av säsongen och det ser mycket bättre ut än förra året vid den här tiden. Vi har fått några mindre angrepp av dollarspots men inte alls i samma utsträckning som förra året. Vi vet att faran inte är över ännu och jobbar hårt med att välta, gödsla och vattna för att ha bästa förutsättningar för gräset att börja förberedelserna inför hösten.

Vi kommer också att hålpiplufta en gång till under hösten för att bli av med mer organiskt material i toppskiktet och sedan köra med lite djupare pinnar (15 cm)i slutet av september för att bryta det lager med hårdare ett hårdare lager som vi har ungefär 10 cm ner i greenerna. Det gör vi för att rötterna ska kunna gå ner djupare och på så sätt bli mindre känsliga för torka. Vi använder smala pinnar för att undvika att ta upp något material ur från greenen. Vi vill undvika att hamna i samma situation som i våras då hålen inte gick igen förrän i maj.

Nu har våra duktiga sommarungdomar slutat och i och med det har vi också slutat att singelklippa för att vi inte skulle hinna med alla andra sysslor.

Att vi som är ordinarie under säsongen börjat klockan 5:00 varje morgonhar inneburit att vi har hunnit före de flesta av golfarna på morgnarna. Vi försöker köra klipptåg vilket innebär att vi börjar med övningsgreenerna och sedan hål 1 och går framåt hål för hål. Alla uppgifter tar olika lång tid så varje uppgift tar olika tid vilket innebär att alla inte är klara samtidigt. Sommarpersonalen börjar 06:00 på grund av att lagen säger så.

En dag på golfbanan under högsäsong ser ut så här!

3-4 personer klipper greenerna med klippare som vi går bakom och en person åker efter och vältar greenerna och flyttar hålen. Vi har gjort detta nästan varje dag och vi tror att det är en anledning att vi har kunnat hålla undan det mesta av dollarspotsen. Fairwayklippningen har tidigare tagit ungefär 6 timmar för varje klippare men nu hinner vi göra det på 4,5 timmar då vi kommer före golfarna och slipper stå och vänta. En person klipper tee och flyttar kloten och en annan klipper foregreen och kragen runt green. 2 sommarungdomar har krattat bunkrar nästan varje vardag och en dag på helgen. Eftermiddagarna går åt för att klippa ruff, dressa tee, skära runt avståndsmarkeringar och bevattningsspridare och att plocka ogräs på greenerna för hand. Finns det inte ogräsmedel tänker ni säkert, och svaret är att det finns ett enda medel som är godkänt på golfbanor. Det får användas fram till midsommar och sedan är det stopp. Därav handplockning av i första hand Groblad. Men även maskrosor i kragen runt green har bekämpats manuellt.

Men återigen alla golfspelare måste också hjälpa till. Det känns väldigt tråkigt att behöva tjata om samma saker varje gång men då det inte har blivit bättre så måste jag tyvärr återupprepa samma mantra.

- Alla måste laga sina nedslagsmärken. Hittar du inte ditt eget så finns det garanterat andra att laga.

- Lägg tillbaka uppslagen torv. Vi försöker att laga med sand och frö men hinner inte hela banan varje vecka så vi koncentrerar oss på de områden som vi vet är mest utsatta t.ex framför bäcken på hål 3.

Var försiktig när du tar upp din boll ur hålet så att du inte förstör kanterna på hålet. Om ni lyfter flaggstången så finns det en upptagare på denna som underlättar att få upp bollarna. Det finns ingenting som tyder på att smitta sprids via beröring av ytor. Corona sprids via väldigt små vattendroppar när vi hostar, nyser, pratar och andas. Om ni ändå är oroliga så kan ni ju använda handen ni har handsken på för att lyfta flaggan. Att stoppa ner handen i hålet innebär ju att ni kommer i kontakt med både flaggstång och hålkopp och vore i så fall ännu mer riskfyllt.

Och så tar vi det här med bunkrarna igen. Gå inte i och ur bunkrarna på de brantaste ställena. Kratta efter, er för det är högst osannolikt att Corona skulle kunna spridas vai kontakt med en yta. Lägg tillbaka krattan i bunkern. Hela krattan skall ligga i bunkern i spelriktningen. Det är otroligt irriterande för oss när vi klipper runt bunkrarna, att behöva hoppa av maskinen för att lägga ner krattan på rätt sätt.

Vi vill också att ni slutar att dra vagnar mellan green och bunker. Det borde alla som har genomgått någon typ av utbildning i golfvett känna till. Har flera gånger fått frågan varför får man inte det. Anledningen är att om alla går den vägen kommer gräset att slitas ut där och vi ser hellre att det slitaget hamnar på utsidan av greenområdet. Så snälla gå runt bunkern, även på hål 1, 4 och10.

Om ni har frågor om skötsel av banan så får ni gärna kontakta mig så ska jag försöka förklara varför vi måste göra olika åtgärder vid olika tidpunkter.

Antingen lämnar ni era frågor till kansliet eller så mailar ni mig på greenkeeper@orustgk.se så ska jag försöka svara så fort jag kan.

Vi har haft en härlig sommar och hoppas på gott samarbete med er som spelar framöver.

/Thomas Preifelt med personal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Året 2020 var ett bra år för golfen med många nya golfare och juniorer.

Juniorernas träningstillfällen på söndagar fylldes snabbt upp i början på säsongen och en till träningsgrupp som också fylldes startades på torsdagar. Dessutom var det bra uppslutning på årets Golfkul för barn mellan 7-9 år.

Våra juniorer har utvecklat sitt spel enormt under året och flera av dem har lyckats ta grönt kort och är redo för banan. Flera andra är på god väg att ta det under hösten eller under nästa säsong.

Framöver i höst kommer det inte att bli några fler träningar med mig (Benjamin), Nils eller Stig, istället kan våra juniorer träna själva på klubbens övningsområden eller gå ut på banan tillsammans med en fadder. För de juniorer som inte känner någon som kan gå med dem som fadder så kan de kontakta receptionen som har en lista över faddrar som de kan spela med.

Den 23 Augusti anordnade klubben en avslutningstävling i form av en Scramble där 13 modiga juniorer trotsade blåsten för att testa allt de lärt sig under året.

Det har varit jättekul att lära känna alla juniorer (och även en del föräldrar) och jag hoppas att vi ses framöver ute på banan.

Svinga lugnt!

Benjamin Bornfleth

Orustseniorerna

Sedan den 6 juli så spelar Orustseniorerna tävling varje måndag.

Tävlingsprogrammet har anpassats och vi har ändrat rutiner i samband med måndagstävlingarna. Information om detta finns på hemsidan och på Orustseniorernas anslagstavla.

Eftersom vi inte kan ha SHOT-GUN start och samling efter tävlingen, så delar vi ut priser för varje tävling vid följande måndag. Är du en av de lyckosamma, som har presentkort att hämta? Glöm inte att fråga efter ev. pris i samband med nästa måndagstävling.

Från DK

Säsongen går mot sitt slut och vi spelar VSODP (Valfri start och spelpartner) augusti och september ut. 

Vi satsar på att kunna genomföra ”Mingelavslutningen” fredagen den 2 oktober som planerat. Då bjuder vi på lite att dricka och äta samt ha prisutdelning för säsongen, birdieträdet och eclectic.  Dock måste vi under rådande pandemi tillägga att inget är ännu helt spikat och vi återkommer med mer information så snart vi kan.

Fram tills dess får ni svinga lugnt.

Hälsningar 

Damkommittén 

Tävlingskommittén

Som ni säkert sett är krattorna i bunkrarna tillbaka. Det innebar att den tillfälliga lokala regeln som gav möjlighet att placera bollen i bunker tagits bort. 

KM och KM kategorier genomfördes första helgen i augusti med 92 deltagare. Vi gratulerar Ellen Hultman som segrade i damklassen med 239 slag och Markus Hellsten i herrklassen med 213 slag. Vi gratulerar också alla segrare i kategorierna. 

Augustislaget 6/6/6  med 120 deltagare genomfördes i mitten av augusti. Segrare blev Bodil Hemmings och Orvar Hemmings med 46 poäng. Grattis!

Nästa tävling är populära Stigs Cup som sponsras av vår pro Stig Eriksson. Tävlingen är  fyrboll med tvåmannalag. Glöm inte att anmäla er i god tid.